Noe om GUSTAV STRØMSVIK (1901-1983)

Falch (RLA-Rødøy lokalhistoriske arkiv).

 

Han er mest kjent for sitt arbeid som mayaarkeolog.


Link til Statistisk sentralbyrå, Samfunnsspeilet nr 5, 1999 (sammendrag). Her er Strømsvik omtalt.

Han ble omtalt i tre artikler i Rødøy historielags årbok nr 5 (2007).

Artikkel: "GUSTAV STRØMSVIK - MAYAARKELOG", av Olaf Husby (s.
27-44)

 Artikkel: "ONKEL GUSTAV", av Lillian Aarnes Falch (s. 45-57).

Artikkel: "ONKEL GUSTAV Noe om de båter han bygde", av Ole-GustavAarnes (s. 58-61).

Hovedsiden

Gustav Strømsvik vaks opp som fostersønn på gården Aarnes i Rødøy.

Hjemme på Årnes etter krigen

Gustav Strømsvik er hjemme på Årnes, MEN her er handletur til Johan Falch sin butikk på Tjong. © RLA.

Eldre og tilbake på Aarnes

Her har Gustav Strømsvik fått tilbake bøker som er redda fra hans båt som forliste. © Lillian Aarnes Falch (RLA-Rødøy lokalhistoriske arkiv).

Historisk tilbakeblikk

10. APRIL 2013 - på NRK 1 21.30.

Foto fra NRKs informasjon om programmet.

Norsk dokumetarserie. Noen historier er for gode til å glemmes. I serien Glemte helter reiser vi verden rundt på jakt etter nordmenn som levde eventyrlige liv. I dag er de ukjente for de fleste av oss. Gustav Strømsvik fra Nordland reiste til sjøs som 16-åring, men endte opp som sjef for utgravningene av den fantastiske mayabyen i Copan, Honduras. Dette er også historien om mannen som døde tre ganger og besøkte sin egen grav. (2:6)

Og så litt mer

Uke 40
INFORMASJON FRA UTSIRA KOMMUNE – side 1av64   
NR 16 – 6. oktober 2006


Tove fortalte historien om Gustav Strømsvik med utgangspunkt i en avisartikkel i Aftenbladet fra slutten av femtitallet. Artikkelen starter slik: ” Arkeolog Gustav Strømsvik sitter i en god stol i Tilla Bendiksens pensjonat på Utsira og leser verdens underligste spøkelseshistorier i islender og skjerf. På sengekanten ligger ” Det nittende århundres filosofer”. Stømsvik smiler og ler i skjegget – rolig og kald som et isflak. For et par timer siden kom han i hus etter nesten tre døgn i et nøtteskall av en båt i den opprørte Nordsjøen. Før han ble tatt opp av Utsira – losene klokka 11.30 i går hadde han drevet omkring med havarert rigg på ” El Vagabundo ” i 36 uendelig lange timer. Fredag ettermiddag stakk han til sjøs fra Tananger i kuling – og skulle til Spania….”  Men dit kom han ikke i denne omgang. Han forteller om urolig sjø, og lørdag kveld klokken 24 smalt det oppå lugartaket. En av strekkfiskene på staget var røket. Det gikk også en strekkfisk på bardunene, og masten måtte berges ned! Mesanmasten var alt gått over bord. Det som var igjen surret han fast på kahytt – taket.

Omtrent samtidig med at Strømsvik drev og fabulerte stående oppreist ved den provisoriske mesanmasten, sto los Erik Thomassen med kikkerten i losbua på Utsira. Han speidet etter båter som skulle ha los, og med ett ble han var den lille farkosten. Han fattet mistanke, og losskøyta gikk ut klokka 10.45. Om bord var også Gaut Thorsen og losbåtnmann Elling Haugseth. De fant ” El Vagabundo” tre mil vest – nordvest av Sira fyr, og kom til lands med båten på slep klokka 12. Vinden var sørvest, lett bris til svak vind.

Gustav Strømsvik ble på Utsira over jul. Han var en meget bereist mann, og hadde mange historier å fortelle til den som møtte han. Er det noen av dere som husker han? Tove vil gjerne vite mer om denne arkeologen med de mange spennende historiene!